Pomysły na wyeksponowanie jedzenia na paterze i tortownicy

0
384

Podawanie potraw w estetyczny sposób pozwala na zbudowanie doskonałego pierwszego wrażenia i zwiększa szansę na to, że nasze danie wzbudzi w gościach zachwyt. Ta sztuka zyskała nawet swoją nazwę – plating to umiejętność układania składników dania na talerzu, aby wyglądało ono apetycznie i było wygodne w krojeniu i jedzeniu. Dowiedz się, jak eksponować desery czy owoce na paterach, aby osiągnąć równie spektakularny efekt.

Krojenie i układanie porcji ciasta

Jeśli Twoim zamysłem jest przygotowaniem dla gości monoporcji, czyli gotowych kawałków deseru, zacznij od ich pokrojenia. Możesz to zrobić po przeniesieniu ciasta na paterę lub jeszcze na blacie roboczym, co da Ci większe szanse na stworzenie ciekawej, dynamicznej i kolorowej kompozycji na jednym lub kilku piętrach.

Do krojenia użyj noża cukierniczego, który jest ostry i gładko poporcjuje wszystkie warstwy ciasta – galaretkę, masę, biszkopt, bez szarpania czy rozdzielania. Następnie, przy użyciu łopatki do ciasta, przenieś każdy kawałek na paterę i rozmieść w taki sposób, aby ładnie je wyeksponować.

Układaj ciasto według koloru lub formy

Warto zaplanować sposób rozmieszczenia ciast na paterze. Jeśli do dyspozycji masz dwa lub trzy piętra, zastanów się, które rodzaje wypieków, gdzie położyć. Zazwyczaj zachowuje się podział piramidowy, czyli u góry drobniejsze ciasteczka kruche, niżej większe kawałki placków z masami.

Jednak nie jest to jedyny pomysł na wyeksponowanie zawartości patery. Dobrze sprawdza się także… podział kolorystyczny. Warty rozważenia zwłaszcza w przypadku francuskich makaroników lub wypieków w charakterystycznych barwach np. zielonych (leśny mech) czy czerwonych (red velvet). Tak samo można podzielić galaretki, które też dobrze wyglądają rozmieszczone na kilkupiętrowej paterze.

Zachowaj umiar – nie układaj zbyt wielu porcji ciasta naraz

Czasem chcemy zmieścić na paterze, jak najwięcej, a niekoniecznie przyniesie to dobry efekt. Chodzi o to, żeby zachować umiar i ograniczyć liczbę deserów, jakie znajdą się na stole. Gdy braknie – zawsze możesz je dołożyć. Natomiast unikaj piętrowego układania kawałków ciast. Jeden deser na drugim po pierwsze wygląda mało estetycznie, po drugie grozi „zawaleniem”. Niewygodnie jest też sięgać po takie ciastka, ponieważ wymaga to przekładania i dotykania każdego z nich. To niezbyt higieniczne.

Jedno ciasto na paterze

Jeśli masz do podania tort, również umieść go na paterze – jeszcze przed krojeniem. W ten sposób wyeksponujesz go w całości i poporcjujesz na oczach gości. Możesz zapytać od razu, jak duży kawałek życzą sobie goście i od razu przekładać wybrane kawałki na talerzyki deserowe. Dobrym pomysłem jest też umieszczenie wokół ciasta owoców – najpierw będą dekoracją, a potem staną się elementem deseru.

Patera ma służyć serwowaniu ciast i innych słodkich deserów. Jednocześnie pozwala oszczędzić miejsce na stole – wokół niej można ułożyć inne przekąski, dania oraz dekoracje.

Leave a reply