Wina słodkie i wytrawne – do jakich dań je zaserwować? Sprawdzamy!

0
335

Nie ma wątpliwości, ze P:olacy pokochali wino. Do niedawna spożywane wyłącznie w celach rozrywkowych, obecnie coraz częściej podawane do posiłków. Mimo popularności, nie każdy wie jak dobrze dobrać wino do dania, które chce zaserwować. Właśnie dlatego postanowiliśmy przedstawić kilka prostych zasad dobierania wina do potrawy. 

Kiedy podać wino słodkie a kiedy wytrawne? 

Na początek opiszemy zasady dotyczące kolejności podawania win. Ta wiedza przyda się zwłaszcza przy organizacji większych uroczystości. Tak więc należy pamiętać, że wina lekkie zawsze podaje się w pierwszej kolejności. Oznacza to, ze pojawią się na stole przed winami ciężkimi. Z kolei wina wytrawne zawsze powinny poprzedzać wina słodkie. Jeśli dysponujemy winami z różnych roczników, to na początku podajmy te młodsze. Natomiast jeśli zastanawiamy się, jakiego koloru wina powinny pojawić się na stole jako pierwsze, to wybierzmy białe. To właśnie one powinny rozpoczynać przyjęcie. 

Wina wytrawne – kolor a danie

Przyjęło się, że wina wytrawne podaje się do dań głównych. Nie jest to założenie błędne, ale błędne potrafią być wybory co do koloru serwowanego wina. By ich uniknąć, należy pamiętać, że wina białe i różowe pasują do białego mięsa (np. drób), owoców morza, serów i zimnych przekąsek, do których zaliczają się również wędliny. Samo białe można również podać przed podaniem na stół jakichkolwiek potraw. Z kolei wina czerwone podaje się z rybami w różnej postaci i przede wszystkim z czerwonym mięsem, wędlinami, dziczyzną, gęsiną oraz kaczką.  Trzeba również pamiętać, że wina wytrawne doskonale pasują do potraw mocniej przyprawionych oraz tych zawierających grzyby. 

Wina słodkie – jak dobrać?

W przypadku win słodkich sytuacja jest dość prosta. Mianowicie kupując wino np. w https://zbawcy.pl/ wybiera się wino słodkie do deserów. Te pojawiają się po mięsach, więc kolejność zostaje zachowana. Jednak czy tylko ze słodkimi deserami można zestawić ten trunek? Nie koniecznie. Pasuje on bowiem także do niektórych typów sera. Do ostrego sera będzie pasowało na przykład słodkie wino czerwone. 

Leave a reply