Jak zaoszczędzić na rachunku za gaz? 6 praktycznych wskazówek.

0
581

Podział zużycia na rachunku jest następujący:

81,5% na ogrzewanie;
11,5% na produkcję ciepłej wody użytkowej;
7% na gotowanie.

Gotowanie pozostaje najmniej ważną częścią naszego rachunku za energię. Ale to nie ma znaczenia, nadal można oszczędzać energię w kuchni. Co więcej, to jest dobre dla planety! Główna pozycja wydatków, zużycie kotła może być zmniejszone. Oto wskazówki, jak zmniejszyć swoje rachunki za ogrzewanie.

Wskazówka nr 1: Przykrywać garnki i patelnie podczas gotowania.

Przykrywanie garnków i patelni podczas gotowania pomaga szybciej doprowadzić wodę do wrzenia i lepiej utrzymać ciepło potrawy. Szacuje się , że pokrycie garnków i patelni zużywa podczas gotowania 4 razy mniej gazu. To oznacza kilka euro zaoszczędzonych na rachunku za gaz! Oszczędności będą jeszcze większe, jeśli do gotowania użyjesz butli gazowych. Będziesz musiał zmieniać je rzadziej. Ponadto, zakrywając garnki i patelnie, ograniczysz produkcję pary wodnej. W ten sposób, będziesz miał mniej potrzeby używania kaptura do wentylacji. Oszczędzisz na swoim rachunku za prąd!

Wskazówka nr 2: Dostosuj rozmiar garnków do palnika.

Ogólnie rzecz biorąc, kuchenki gazowe są wyposażone w palniki o różnych rozmiarach. Aby zaoszczędzić pieniądze, ważne jest więc, aby prawidłowo zwymiarować garnki i patelnie na piecu. Zbyt duża patelnia na palniku, który jest za mały, długo będzie się rozgrzewać. W rezultacie zużyje więcej energii niż jest to konieczne. Z drugiej strony, mała patelnia na dużym palniku pozwoli niepotrzebnie wydostać się kWh gazu.
Wskazówka nr 3: Regularnie czyścić palniki i piekarnik.

Palniki gazowe mogą się zatykać. W tym stanie, ogrzanie się zajmie więcej czasu. Dlatego ważne jest, aby je regularnie czyścić. Niektóre modele są przeznaczone do mycia w zmywarkach. Jest to najbardziej ekonomiczny sposób ich czyszczenia. W przeciwnym razie można je umyć wodą i mydłem. Jeśli są one bardzo brudne, zaleca się szorowanie ich białym octem.

Dobre czyszczenie piekarnika to także oszczędność pieniędzy. Dla skutecznego czyszczenia należy przeprowadzić katalizację (200° C) lub pirolizę (500° C). Doprowadzając piec do bardzo wysokiej temperatury, spalisz brud i inkrustowany tłuszcz. Następnie można je usunąć dwoma lub trzema pociągnięciami gąbki.
Aby zaoszczędzić energię, nigdy nie należy rozpoczynać zimnej pirolizy. Lepiej zorganizować to zaraz po ugotowaniu. Zaoszczędzisz czas nagrzewania podczas gotowania.

Wskazówka nr 4: Wybrać szybkowar.

Zastosowanie szybkowaru może skrócić czas gotowania niektórych potraw o połowę. Rzeczywiście, w przypadku pary wodnej, ciśnienie w szybkowarze jest wyższe niż w konwencjonalnym garnku. Warzywa potrzebują więc o połowę mniej czasu na rozgrzanie się.

Wskazówka nr 5: Ograniczyć nagrzewanie wstępne pieca.

Wreszcie, w celu zaoszczędzenia gazu, najlepiej jest ograniczyć nagrzewanie wstępne pieca w jak największym stopniu. W większości przepisów nie jest to konieczne. Ogólnie rzecz biorąc, rozgrzewanie jest nadal niezbędne do pieczenia lub wypieku chleba.
Ponieważ można ograniczyć nagrzewanie wstępne, można wyłączyć piekarnik na kilka minut przed zakończeniem pieczenia. Piec będzie jeszcze przez jakiś czas ciepły, więc nie będzie to miało większego wpływu na właściwe pieczenie potraw. W końcu, podczas pieczenia, oczywiście, unikaj otwierania drzwi piekarnika tak bardzo, jak to możliwe. Za każdym razem, gdy go otworzysz, stracisz kilka stopni. Piec będzie musiał zwiększyć swoje zużycie, aby osiągnąć pożądaną temperaturę.

Wskazówka nr 6: Odmrozić jedzenie przed pieczeniem lub smażeniem na patelni.

Mrożonki są bardzo praktyczne, ponieważ mogą zaoszczędzić nam dużo czasu przy przygotowywaniu codziennych posiłków. Zwykle jednak wyciągamy je z lodówki i wkładamy bezpośrednio do pieca lub na kuchenkę. Czasami nawet wkładamy je do mikrofalówki!

Jeśli chodzi o zużycie energii, to jest to bardzo zły pomysł. Będziesz musiał użyć dużo więcej gazu do gotowania jedzenia. Dlatego, pamiętaj, żeby wyjąć je z zamrażarki kilka godzin wcześniej. Będą one szybsze w gotowaniu, a Ty zaoszczędzisz czas podczas przygotowywania obiadu lub kolacji.

Leave a reply